De reactie op de redactie

Menige wenkbrauw werd vanochtend gefronst, boven ogen die voor het eerst een blik wierpen op het nieuwste geesteskind van één: vrtnieuws.net is nu immers deredactie.be geworden.

De blogcommentaren liegen er dan ook niet om: Oh Jee, pijn aan mijn ogen, stinkt een beetje, spuuglelijk, een kleine afgang, bordellique, Oh, was die uitgelekte layout dan geen grap? (ikzelf), rommelig, hoe bestaat het, wie verzint zoiets, scoort slecht in zijn kerntaak: het nieuwsaanbod duidelijk en overzichtelijk brengen, nieuwe site – nieuwe ergernis, start een red-actie enz… enz… (of de grappigste reactie)

Ik denk dat deze bloggers en twitteraars iets niet goed snappen. De nieuwsdienst heeft namelijk besloten om niet langer als nieuwsdienst naar buiten te komen, maar wel als redactie. En een redactie, dat is een slangenkuil, een broeihaard van samenzweringen, een hectisch gedoe, een plaats waar stijlloos broodjes naar binnen wordt gehapt, waar iedereen binnen en buiten loopt, waar sterke persoonlijkheden clashen, waar een kat zijn jongen niet terugvind, waar gevochten wordt voor een goedkeurend knikje van de hoofdredacteur.
En voilà: dat is precies het gevoel dat deredactie.be oproept: utter chaos. Webbedrijf One Agency (het internetbedrijf van Jo Caudron) is er wonderwel in geslaagd deze wirwar, deze stijlloosheid, onafheid, en personenclash, ja zelfs de ontoegankelijkheid voor personen met een handicap, precies weer te geven in een internetlayout. Hulde!

Naar verluidt hadden de strategen van het communicatiebureau One Agency – die voortaan dus helaas niet meer herinnerd zullen worden als “de woestijnvis van het Net’ maar wel vlot te herkennen zullen zijn aan het pek en veren waarmee ze door de straten van Gent dwalen – eerst een iets harmonieuzer prototype voorgesteld, maar kregen ze via een bijsturing vanwege de opdrachtgever toch de lumineuze inval voor de uiteindelijke layout.
Niet toevallig dat vandaag deze interne VRT-memo aan One Agency uitlekte:

“Het moet meer op een kruising tussen Het Laatste Nieuws, De Morgen en Het Parochieblad lijken! Wij hebben dankzij het belastinggeld wel geen advertenties, maar dit mag niet verhinderen dat wij ook een lelijke en chaotische site mogen hebben. Suggestie: je zou de kleurenkakafonie van een stijlloze nieuwspagina volgeplamuurd met ads kunnen weergeven via een aangepast kleurenpalet. Ik roep maar iets: paars, groen, oranje én zwart-wit door elkaar.
PS: Nog een tip van de schoonmaakster die net binnenkwam: je zou de kneusjes van de redactie ook een plaatsje op de site moeten geven (liefst wel onderaan ergens). Heb hier nog een grappige foto van Tim Pauwels liggen. Goed idee, niet?
PS2: En onze aalmoezenier had nog een mooi woord in aanbieding: “videobeleving”. Kan je dat niet ergens kwijt?”

Ere wie ere toekomt, dus!

Ik wou ook iets positiefs (over de full-screen video en zo) schrijven, maar de vrije tribune in De Morgen van vandaag ontnam mij de moed. Sorry, mannen.

8 gedachten over “De reactie op de redactie

 1. Suggesties van een klant moet je filteren en juist vertalen. Letterlijk doen wat ze vragen doe je simpelweg nooit. Anders krijg je zulke resultaten natuurlijk…

  Noot van de redactie (van deze blog): Die nota is uiteraard verzonnen. Had gedacht dat het er zodanig over was, dat dit wel duidelijk zou zijn 😉

  Like

 2. Goed geschreven. Edoch, ben het echt niet met ze eens. OK, wel 20 jaar geleden, maar ik heb er mijn eerste stage gelopen. Via andere projecten heb ik nog contacten met dat huis. Chaos is het er niet. Platte commercie wel. Ankermensen als sterren verkopen. Populistisch ‘laagste nieuws reporters’ stijl Bracke … de VRT is voor 95 procent een commercieel Aldi, Ikea, MC Donald en co product. Prima voor mij maar niet met mijn, ons belastingsgeld.

  Blijf voorstander voor een onmiddelijke opschorting van VRT subsidies. Geld kan beter naar medische en andere hulpbehoevenden gaan. Content financiering voor educational, (serieuse info, geen infotainment) kan ook op een andere manier gesubsidieerd worden via andere kanalen. VRT, weg ermme ! Idem dito met hun radio’s. Hun 5 zenders is een platte worst geworden. Jazz op Klara, klassiek op Radio 1 enz. Profiel?

  Idem met hun gemonopoliseerd zenderpark. Dat moest allang verkocht zijn om aldus in DVB en DAB 40-50 digitale TV en 100 radio zenders in digitale kwaliteit te kunnen aanbieden. Dat zou meteen ook het monopolie van Telenet en Belgacom breken.

  Wel mee eens is de visie dat web een integraal onderdeel van mediabeleid moet zijn. Maar dan wil ik als web professional ook een staats dotatie.

  Met het financieel voordeel en machtspositie van de VRT zijn ze veel media aan het monopoliseren. Het wordt door die dominatie een arrogante speler en doet er alles voor alles naar zich toe te trekken.

  Like

 3. @ Bart: Heel blogland heeft erover geschreven vandaag, maar deze post is veruit de grappigste! (één punt van kritiek: ook jij hebt ads op je blog. Voor naakt-sites dan nog…)

  @sssnuggle: Deze post gaat over de lay-out van een website. Niet over de geldstroom naar de nationale omroep…

  Like

 4. Pingback: Talk of the Town
 5. Ha, bij One Agency zoeken ze een “developper”. Altijd lachen met pretentieuze snullen die menen Engels te moeten gebruiken als default taal op hun Belgische (Vlaamse) web agency site, en dan vergeten hun spellchecker aan te zetten.

  Like

 6. Ik vind niet dat we de subsidies voor de VRT moeten opschorten, want dan wordt de zonder onherroepelijk een VTM-kloon met evenveel reclametijd als programmatijd. Ik wil gerust belasting betalen voor een kwalitatief goeie zender.

  Ik ga wel akkoord met de statements dat De Redactie een beetje een miskleun is. Maar als ze zich op korte termijn herpakken, door bvb de reacties op blogs allerhande te lezen en ze mee te nemen, zal het hen vergeven worden.

  Like

 7. De website getuigd van onkunde die ongetwijfeld veel geld heeft gekost aan de makers.
  Walgelijke site vergeleken met de vrtnieuws.net
  Ik schakel over op andere informatiebronnen want mijn ogen kunnen deze walgelijke site niet vertonen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s