Tips voor je orchideeën

Orchideeën zijn de nieuwe bommaplanten, de sanseveria’s van de 21ste eeuw. Dat geef ik toe. En toch zie ik ze doodgraag…

Een jaar of tien geleden was het nog redelijk exclusief een orchidee te krijgen. Je betaalde voor een plantje met twee bloeiende takken gemakkelijk 25€. Ondertussen is de prijs in vrije val gegaan. De kwekers hebben zich vermenigvuldigd als konijntjes met een meer dan gezonde paardrift, en zelfs Brico of Macro doen de phalaenopsissen in de uitverkoop. Je ziet ze dan ondertussen ook overal.

Orchids

Ik, ik ben toch elke keer weer een beetje trots als ik onze drie orchideeënplanten, allen inderdaad versies van de phalaenopsis van ondertussen een jaar of zes oud, weer aan het bloeien krijg. En krijg bewonderende blikken van gasten. En steeds weer de vraag: “hoe doe je dat?” Blijkbaar dus toch niet zò evident. Nochtans is het niet bepaald een moeilijke plant.

Eigenlijk zijn er maar 6 tips om rekening mee te houden:

 • Standplaats: op een plaats met veel licht, maar waar ze niet verbranden door de zonneschijn. Een vensterbank dus, van een raam waar de zon niet altijd op staat, een boom het licht filtert, of zo…
 • Grond:: schors. Niks bijdoen. In het wild groeien orchideeën op omgevallen bomen, of in de lucht (net zoals klimop is het echter geen parasiet, hij gebruikt de gastheer enkel als steun). Zéker geen aarde bijdoen, zoals een familielid met een gegeven exemplaar presteerde.
 • Water: eens per week. En wel door de hele plant een lauwwarm bad te geven – dus de hele pot even onder te dompelen. Zo kan de schors waarin de wortels groeien voldoende vocht opnemen. Goed laten uitlekken, en zeker geen water onderin de pot laten staan (dat zorgt voor verrotting). Ik benevel op dat moment ook nog eens de bladeren, dan blijven die mooi glanzend.
 • Bemesting: mag met gewone plantenmest, een keer per maand of zo. Zeker niet teveel. Ik doe dit door in een plantenspuit wat Substral te doen, en deze na het watergeven over de schors te nevelen. Ik doe dit maar eens in de twee maanden of zo. Je kan in de plantenzaak ook speciale orchideeënmeststof kopen, maar als ’t werkt met gewone plantenmest, waarom kosten doen?
 • Afknippen: Vòòr de laatste bloem van een bloeiende tak begint te verwelken, deze tak afknippen. Doe het bij dit soort orchideëen één oog (knobbeltje) onder de plaats waar de laagste bloem zat. Knip net boven dat oog. Als je plant nog voldoende reserves heeft, zal ze dan op dat oog een paar vertakkingen maken, die elk ook weer gaan bloeien. Dit kan je wel maar één keer doen: de volgende keer zal de tak toch afsterven. Knip hem daarom na een tweede bloei helemaal beneden af. Daarna is het wachten op een nieuwe scheut (soms na 2 maanden al, soms is het een half jaar wachten. In de periode zonder scheut mogen ze eventueel wat koeler staan).
 • Wortels:De wortels die langs boven alle kanten uitschieten moet je zeker laten staan. Sommige bomma’s vinden die niet zo mooi, dus knippen ze ze af, maar dit is natuurlijk nefast. Als ze volledig verrimpeld, slap en bruin zijn, dan mag je ze wegknippen, maar eerder niet
 • Verpotten:Nog nooit gedaan, dus daar heb ik geen tips over. Kwekers raden aan om om de twee jaar te verpotten, dus als je dat graag wil, vooral doen. Daar zou ik de kosten van speciaal orchideëensubstraat wel voor doen…
Orchids

Als je goed kijkt op bovenstaande foto, zie je rechts op de voorste plant een van de ziektes waar je mee te maken kunt krijgen. Ik weet wat het is – Scales, Coccoidea of in het nederlands schildluizen – maar krijg het helaas niet weg.
Ze worden dan ook niet voor niks “de nachtmerrie van de orchideeënliefhebber” genoemd. Deze platte diertjes steken zich namelijk weg in de diepste spleetjes en holtes van de orchidee, vaak ook aan de onderkant van de bladeren. En ze komen maar tevoorschijn als er een nieuwe tak met bloemen aankomt. Eerst zie je dan miniscule zwarte stipjes op de achterkant van de bloembladeren, later blijkt dat dit een nieuwe generatie platkoppen is. Als je er een ziet, zeker afnemen dus… zo houdt je de aantallen toch wat onder controle. Om helemaal weg te krijgen moet je blijkbaar al serieus met insecticides gaan zwaaien, dat zie ik niet zo zitten…
Meer info:

Orchids

Als een plant voldoende sterk is, blijven de bloemen er gemakkelijk twee maanden op staan. En als je de tak afknipt op het juiste moment staat de volgende bloei er een maand later alweer op. Dan is het meestal tijd voor een maand of twee (soms veel langer) rust, dan komt de volgende tak met knoppen alweer naar boven… De beloning van deze simpele verzorging is dus een “weelderige bloemenpracht” gedurende toch een maand of 8 op de 12. Welke andere plant doet dat na?

11 gedachten over “Tips voor je orchideeën

 1. Dat is niet erg, niet uit elke tak komen weer nieuwe bloemen, als de hele tak geel word kan je hem afknippen (ik neem aan dat je het over Phaleonopsis hebt).
  Verder goed verzorgen, de plant mag/moet niet altijd nat zijn, dus niet vaker dan 1 keer in de week dompelen en nooit kouder laten worden dan 16 graden.
  Als je er goed op past komt er vanzelf wel weer een nieuwe bloemtak in

  Like

  1. Nee zeker geen mooie groene wortels gaan afknippen alleen de dode wortels mogen eraf, je kan wanneer de pot te klein is een pot nemen die een maatje groter is

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s