Op wandel: het Siesmeerspad in Puyenbroeck

Het spits (of is het nu toch dé spits?) in onze reeks “Wandelen in Oost-Vlaanderen” werd afgebeten door de Siesmeerswandelroute.

Waar?
Start is aan parking 1 van het Provinciaal domein Puyenbroeck.
Dit bereik je op de weg (N449) tussen Wachtebeke en Zaffelare, en staat al van ver (vb. afrit Lochristi op de E34) duidelijk aangegeven. Het is dan ook een gigantisch domein, met sportvelden, molenmuseum, camping, bloementuin en een fraaie speeltuin. En – gelukkig voor deze wandeling – ook een groot stuk wilde natuur: het Siesmeers- en Torregoedbos.

Zuidlede op winterochtend

Wat?

7 kilometer, over gemakkelijk begaanbare wegen.
Het pas is duidelijk bewegwijzerd, met zeshoekige plaatjes “Siesmeers wandelroute”.

Via het bezoekerscentrum ga je het domein binnen. Daar begint de wandeling. Eerst langs de speeltuinen van het Provinciaal Domein Puyenbroeck, dan langs een aantal statige dreven, dan langs de oevers van de Zuidlede (een bijna stilstaand watertje) en dan door een gevarieerd bos terug naar het domein.
Het laagste stuk van de wandeling is naar verluidt vaak drassig, maar op deze bevroren winterochtend was daar niks van te merken.

Er is erg gemakkelijk een kortere wandeling van te maken (middenin rechts afslaan aan de Hutgrachtdreef, en aan de Schuilhut rechts, dan steek je er zeker 3 kilometer van af). En langer kan ook, over de mooi aangelegde tuinen van het domein

Beukendreef

Leuk?

De natuuromstandigheden waren wondermooi. De Zuidlede met de lage zon, de witte bomen en de wegvliegende eendjes was een spektakel op zich. Het drassige bos liet zich op een dag als deze minder goed kennen.
Helaas was het ook bitter koud, waaide er voortdurend sneeuw van de bomen in de buggy en kinderrugzak, zodat onze kroost er al snel genoeg van kreeg. De tweede helft van de tocht (de verkorte terugweg) verliep dan ook “in mineur”, zoals dat eufimistisch heet.
Spijtig genoeg was het restaurant ook – ondanks de vermelding op de website – niet open, zodat ons ook geen warme chocola of koffie, croque-monsieur of pannekoek was gegund.

Nog enkele impressies op deze betoverend mooie witte zaterdagochtend in december:

Zuidlede op winterochtend Zuidlede op winterochtend
Eendjes op een wintermorgen Siesmeersbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s