Stadsplein Genk-centrum: G-plek?

Tijdens ons veertiendaags bezoekje aan mijn ouders in Kolderbos (een wijkje op een kilometer van Genk-Centrum) kwam ik eergisteren op het onzalige gedacht eens rond te gaan kijken in het vernieuwde deel van het Centrum van Genk. Want dat ze daar serieus aan het verbouwen zijn, dat wist ik al lang. En dat ze nu al een stuk geopend hadden, was ook al tot in Balegem doorgedrongen. Allen daarheen dus? Bof…

Wat is de bedoeling

De plannen waren ambitieus. Midden in Genk-centrum lag er immers een knoert van een plein: het Sint-Martinusplein, zo groot dat het misschien beter Sint-MartinusPlateau had geheten. Lichtjes megalomaan, zoals de rest van Genk (altijd verwikkeld in een race met aartsconcurrent Hasselt voor de “grootste dit” of de “grootste dat”). Een plein waar je altijd je auto gratis kwijt kon, een plein waar Racing Genk waardig kampioen kon vieren. Een betonvlakte, met vrij spel voor de wind tussen de blokkendozen van het station, het stadhuis, Shopping 3 en de GB.

Waarom steken we de auto’s niet eens onder de grond, dan kunnen we ook dat plein nog vol met nieuwe blokkendozen steken?“, moet er iemand op een bepaald moment gedacht hebben (een projectonwikkelaar met een onverwerkt verleden in legoblokken of een mislukte deelname aan de quiz van Ben Crabbé wellicht). De oorspronkelijke plannen (van 1998) werden na een volksraadpleging later (in 2002) ingeperkt (iets minder dozen, iets meer ruimte tussen de dozen), maar gingen toch van start (in 2005). Met de bedoeling klaar te zijn in najaar 2007 (nu dus), maar daar zit ondertussen nog een jaartje vertraging op. Een nieuwe bibliotheek, winkels, appartementen. Op maquette:

En het resultaat?

We maakten een wandelingetje van het Marktplein (Yuck! De kiosk op het marktplein met de nieuwe blokkendozen erachter is een hopeloos chaotische zicht. De huisjes rond de markt liggen er bij alsof ze zo snel mogelijk gesloopt willen worden om ook als blokkendoos omhoog te mogen),
van daar naar de nieuwe gebouwen (zowat de helft van het winkelcomplex is al geopend, maar maakt nu nog een doodse indruk. De grote kleppers – H&M, Zara, C&A – moeten nog komen. Hopelijk blijven ze dan ook. De wind fluit er nu om de hoeken in plaats van over het plein. Volgestapeld. We waren niet de enigen die erdoor liepen en ons afvroegen “Wa ès mich da hei?” (wat is me dat hier). Denk: het Zuid in Gent, zonder mensen. Denk: een van die Duitse Ruhr-steden – in de oorlog platgebombardeerd en later heropgebouwd ter meerdere eer en glorie van de middenstand. Rijk van beton. Zielloos),
dan terug door Shopping 3 (wat is daar nog de aantrekkingskracht van?),
naar Shopping 2 (overal te huur, te koop)
en dan naar Shopping 1 (ook verouderd, maar wel nog steeds de gezelligste van de 3. Ten minste warm, en met wat leven in de Quick, Lunch Garden en de koffiebars),
tot aan het park (hebben ze die vijver nu nog vergroot of wat? Was precies vroeger veel mooier met hoekjes en kantjes, nu lijkt het één grote watervlakte).
En dan weer terug. Snel weer naar de warmte en gezelligheid van het “ouderlijk nest”.

Een uurtje of twee, met klein mannen in de rugzak en dapper stappend, en een oponthoud aan de paardjesmolen in het Shoppingcenter.

Plaatsen waar ik m’n jeugd heb gesleten. En die nu aanvoelen als een oude broek waar je nog eens probeert in te wringen. Ongemakkelijk, kil, koud. Nog een beetje vertrouwd maar toch niet meer wat je dacht dat het was.

Tenslotte

Niet mis te begrijpen: Genk heeft een pak troeven! Genk is Bokrijk én Kattevennen, Genk is “De Maten” en hei, Genk is Winterslag, Waterschei én Zwartberg, Genk is KRC en een groot stuk van het geroemde Limburg fietsroutenetwerk, een scholenstad, Ford én een kanaalhaven, groen en uitgestrekt, een industrieel kloppend centrum van Limburg.
Een verzameling van 10 centrumkes die allemaal wat te klein zijn om echt iets uit te stralen. De Stalenstraat, de Dieplaan, Shopping 1, 2 en 3, Kolderbos (waar ik vandaan kom), Bret, Gelieren…
En alle inspanningen ten spijt, het lijkt me niet dadelijk dat dit de komende jaren gaat veranderen. Het centrum wordt groter, groeit in bewoning, zwelt op. Maar de sfeer blijft weg. De shopping centra maken al een afgeleefde indruk, niet leeg maar wel verkrampt kijkend naar het succes van winkelstad Hasselt of de Maasmechelen “Village”.

Misschien, misschien, als over een jaar alles piekfijn gaat afgewerkt zijn, de auto’s verdreven, de bomen gegroeid, het leven teruggekeerd, het zonnetje schijnt, misschien kan dan dit hele project dan opnieuw een beetje elan geven aan Genk-Centrum. Positief alleszins dat er geïnvesteerd wordt.

De slogan waar ze het “nieuwe centrum” mee willen promoten is “Genk, de G-plek”. G zou daarbij staan “voor gezelligheid en genieten”. Als het maar niet de G van “goed geprobeerd” en één “grote geeuw” gaat worden. De G-plek die G-spot werd, of zoiets …

2 gedachten over “Stadsplein Genk-centrum: G-plek?

 1. wouw, mooie post

  zelf heb ik 5 jaar in genk gewoond, v mn 18 tot mn 23 jaar. Duidelijker kan Genk en zn evolutie niet beschreven worden, op goed en slecht vlak…
  K kreeg er bijna koude rillingen van 🙂 Als jonge Sinjoor heb er veel tijd ‘gesleten’.

  btw,
  1. post gevonden via google:
  query : telenet knop
  Eerste resultaat was je screenshot op flickr, daar doorgeklikt op je link naar post…
  “t is maar da ge ’t weet”
  2. hmmm, gravatar u say ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s