Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg?

Pietel geeft – behulpzaam, gedienstig als altijd – aan inbalans 10 tips, “10 elementen die er voor zorgen dat je blog veel bezoekers krijgt. Nu, dat van die veel bezoekers kan hij – Vlaamse a-blogger met hoofdletter A – weten…
Ik, ik kan aan zo’n vraagstuk alleen maar mijn ervaring toevoegen: hierbij dus, 10 propere tips om je bezoekers weg te jagen, geschreven vanuit de praktijk:

 1. Reageer nooit. Beschouw bloggen als een eenrichtingsstraat, van jou naar een anoniem publiek. Behandel vragen in je reacties met stilzwijgen, of als het écht niet anders kan met de nodige dédain. Hou u ook ver van “stokjes” en laat een eventueel voorzetje dat in uw richting geworpen wordt rustig verrotten op de bodem van een diepe vergeetput.
 2. Vergeet te focussen. Schrijf blogposts over alles en nog wat, zonder dat er voor een toevallige bezoeker ook maar enige samenhang tussen de verschillende posts te detecteren valt. Switch moeiteloos van knotwilgen naar een esoterische cd-bespreking, van web 2.0 software naar een Turnhouts restaurant, van humor naar politiek. Het publiek dat àl deze dingen tegelijk interessant vind, het bestaat!
 3. Haat blogrolls. Beschouw linkuitwisselingen als een infantiel “vriendschapsschriftje”. Negeer consequent alle verzoeken om een linkuitwisseling in je inbox, of reageer met “Vraag het aan uw moeder“.
 4. Blog in twee talen. Verwar de toevallige google-bezoeker met nederlandse posts voor en achter een engelstalig hoogstandje, en vice versa. Vermijd op die manier dat een toevallige bezoeker een touw kan vastknopen aan de bedoeling van dit alles. Een gebrek aan inzicht in de geheimen der dt-regels of de opbouw van een fatsoenlijke engelse zin mogen ook niet ontbreken.
 5. Maak een goedkope indruk. In plaats van je site vol te pleisteren met famfamfam-icons gejat uit een fancy wordpress-theme, streef minimalisme na. Laat op die manier een koude en kille indruk, zodat eventuele bezoekers zich zeker niet al te zeer thuis zouden voelen.
 6. Begin pas te bloggen als je bijna 40 bent. Wees op die manier te jong voor het Auschwitz van blogland seniorennet, maar ook te oud voor de “real world” van blogland zatte Vrienden. Val tussen stoelen, en blijf daar liggen.
 7. Wijd Weid uit. Schrijf nooit een blogpost in 5 regels als je het ook in 50 regels kan doen. Je publiek heeft écht al de tijd om al je vreemde gedachtenkronkels te volgen. Ze genieten met volle teugen van al je uitwijdingen uitweidingen.
 8. Staar naar uw navel. Kom nooit buiten. Blog over wat je in de krant leest (en wat iedereen dus al gelezen heeft) of over wat je op internet vond (en wat iedereen dus al gevonden had) of over wat je bezig houdt (jou en niemand anders dus).
 9. Schrijf niet over tetten. Tetten zijn een confronterend gegeven als je schoonfamilie meeleest op je blog. Tetten in schoonfamilieverband zijn weliswaar geen absoluut taboe, maar toch meer iets voor als er wat alcohol is gevloeid en de tongen wat losser.
 10. Kies je moment slecht. Schrijf uw blogposts op zaterdagmorgen om 1 uur ’s nachts, als je een avondje alleen thuis bent en uw madam op de lappen is na een kralenworkshop en jij de kindjes in bed hebt moeten stoppen en ze al twee keer zijn wakker geworden en je al drie Duvels ophebt en probeer uw post toch nog af te krijgen voor ge gaat slapen al vallen uw ogen al redelijk toe. Op zo’n momenten ben je op je scherpst!

Nee serieus. Bloggen zou geen race om ter meest moeten zijn. Wel om ter best. Bloggen omdat het je het graag doet, omdat je iets te vertellen hebt, en dan zien waar je uitkomt. Creatief in je boodschap, niet alleen in je SEO. Linkhoer spelen of google-fuik zijn leidt tot niks (alhoewel, zo’n Bongo-bon is toch niet echt niks, natuurlijk).

Streef naar “bezoekers”, niet naar “trafiek”. “Content is king” op ’t internet, als je goeie hebt pikt men die op den duur vanzelf wel op. Volg dus niet de waan van de dag (nog een “Tokio Hotel” post, iemand?). Schrijf liever iets dat volgende week, volgende maand, misschien volgend jaar, wie weet langer nog interessant kan zijn (mijn oude site The Belgian Pop & Rock Archives doet het nu – al zés jaar na de laatste bijwerking – nog altijd wreed goed, maar dat zal met mijn blogposts wellicht niet het geval zijn…).

43 gedachten over “Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg?

 1. Prachtig geschreven, schitterend en al.
  Twee minieme opmerkingen: dat ik al bijna 38 was toen ik mijn blog oprichtte is eigenlijk de schuld van mijn ouders. Ik had ook liever gezien dat ze mij tien jaar later gemaakt hadden, dan was ik zelfs bespaard gebleven van de koude oorlog tedju.

  Waar zat ik nu? Ah, opmerking twéé. Die ouwe dag, toch. Opmerking twee is: ik heb géén madame. Ik ben er één. Kan je nog een aanvullende tip geven voor mijn categorie?

  Ten slotte nog een tip: schrijf nooit over Annelies Rutten. Ik bedoel daar niets slechts mee, maar als je het toch doet krijg je er 300 bezoekers per dag extra bij. Sttt..niet doen he!

  Hm. Doei!

  Like

 2. Echt goed! Heb zitten lachen en moet toegeven: klopt ook. Was ook getroffen door sommige poginen links en rechts om trafiek te genereren door sluipende advertorials … hm, moet daar nog eens goed over nadenken. Maar ik treed je bij: trafiek (kwantiteit) is zeker geen garantie voor kwaliteit. Bedankt voor je bedenkingen bij mijn pogingen, trouwens. We werken hard aan verbeteringen.
  Groeten,
  Johan

  Like

 3. @iedereen. Thanks voor de bescheiden blogstorm in een glas water. Daar gaat mijn reputatie als onontdekt blogger…

  @zowat een kwart van de lezers, die precies nog een kleine verduidelijking nodig hebben: deze lijst van 10 zondes zijn dingen die ik zélf op deze blog effectief mis of niet optimaal doe. Sommige ervan ga ik ook helemaal niet veranderen (bijvoorbeeld: ik blijf zeker nederlands/engels mixen, of erg uiteenlopende onderwerpen kiezen…), maar ze zijn wellicht wel een “handicap” naar een groot publiek toe. Ik beter nu toch al mijn leven door hier te reageren op de comments (punt 1).

  @(db): uitweiden/uitwijden. Dat schreif ik dus bleikbaar al mijn hele leven mis 😦 . En ik ben precies niet alleen met de verwarring: het komt niet van “wijd”, maar van “uit de wei“. We rijzen om te leren, nietwaar…

  Like

 4. Grappig maar met kennis van zaken geschreven, doch één opmerking betreffende punt 6. Volgens mij heeft leeftijd niets te zien met de kwaliteit van een blogger respectievelijk blog.

  Like

 5. Pingback: Ardi XIV
 6. Tip 11 – zou eigenlijk nummer 1 moeten zijn maar de laatste wordt het best onthouden – Schrijf vooral over onnozelheden die niemand ook maar een barst interesseren.

  Veni vidi arrivederci for eternity!

  Like

 7. Pingback: florann (florann)
 8. Pingback: houbi (houbi)
 9. Pingback: cpt_ (Stijn)
 10. Ver over de 40 en toch tussen stoelen gevallen blijven liggen … Gelukkig is er Taalpost 2009 mét houbi-link zodat er lekker veel veel bezoekers kunnen komen, onder wie 'me' van de 'Vlaamse' Sausage Machine. (Dit laatste om in twee talen te spreken.)Succes, en de groeten van janien van de worstenmachien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s