Camps & Dewulf

De Morgen publiceert elke dag een column op zijn voorpagina. Waarvoor hulde. De helft van de tijd zijn die stukjes immers van een ontroerende schoonheid, een krop in de keel die ik in de trein wegspoel met een blik op het langszoevende landelijke landschap.

Vandaag bijvoorbeeld:

Of ik, vraagt hij, als ik nú sterf op tv zou komen. Ik glimlach allervaderlijkst van niet. Het stelt hem een beetje teleur. Soms moet hij ook weten waarom wij geen Porsche hebben. En geen Mini Cooper. En geen plasmascherm.
Hij probeert ons te plaatsen. In een begin van een maatschappij. Erg links gaat hij daarbij niet te werk. Geld en dingen en roem – daar tolt zijn verbeelding graag omheen. Ook de helden van zijn meeste vriendjes zijn Audi en BMW. En Nokia. En Ipod.
En Bill Gates. En zichzelf. Veel solidariteit komt er niet uit de moederkoek en de borst. Het paradijs van ons bestaan bloeit in egoïsme. Elke bevalling baart een monstertje van zelfzucht en eigenwaan. Geboren dictators, topmanagers en kunstenaars.
[…]
En toch, ooit moet dat Eden van roem & en rijkdom veranderen in een verzorgingsstaat. Ooit moet Oost-Congo dichterbij liggen dan zijn spiegelbeeld. Ooit moet hij door die spiegel stappen.
Maar nu, dus, groeit er nog een Porsche voor zijn deur in zijn toekomst. Nu hangen de groupies straks aan zijn toonladder van beroemdheid.
En zo, voorlopig, is het goed.

Vooral in de columns waarin hij stilstaat bij het verglijden van de tijd is Bernard Dewulf gegroeid naar een zen-achtige puurheid. Stukjes over afscheid. Over het uit handen geven dat het opgroeien van kinderen is. Zelfs van een verbouwing in huis maakt hij met zijn klare taal een poëtische beschouwing over wat weg gaat, wat is, en wat misschien komen zal.

De andere helft van de dagen zijn die kolommen op de voorpagina echter van de hand van Hugo Camps. Deze voetbalkenner en ex-belangvanLimburg-hoofdredacteur krijgt mij steevast kwaad. Kwaad op een kwast. Negeren zou beter zijn. Als hij een blog had met PageRank 8 zou ik zijn feed nog links laten liggen. Met een Noord-Nederlandse verwaandheid, een gemene trek om de mond en een veel te doorwrochte woordenschat probeert hij meningen als messen te poneren. Maar al wat eruit komt zijn boeren. Lucht. Stinkende wind. Mitrailleert woorden op een rij, en hoopt dat er eens drie in een logische volgorde vallen. Wat zelden gebeurt.

Mijn oproep: De Morgen, smijt Hugo Camps buiten. Vraag Dimitri Verhulst (die ook elke week een schitterend stuk plaatst) om de andere dagen voor zijn rekening te nemen. Of als het toch spitant moet zijn, bijvoorbeeld Chris Van Camp of PDW. Maak er desnoods “Dewulf en Dewael” van en vraag de Dewaele-brothers om elke andere dag in dat hokje wat dwaze tekeningskes te plaatsen om hun laatste remixen te promoten… Alles beter dan deze blaas. En ik ben niet alleen met deze mening… Please!!!!

3 gedachten over “Camps & Dewulf

 1. Heel af en toe vind ik Camps wel eens goed, maar ik sta anders volledig achter je voorstel.
  Dimitri Verhulst is al jaren geweldig goed bezig in De Morgen (wie herinnert er zich nog die ontroerend nostalgische en humoristische vakantiereeks?)

  In 2003 werden de stukjes van Camps en Dewulf gebundeld in “Camps en Dewulf 2003 stukjesgewijs”, uitgeverij De Bezige Bij. Waarom later niet meer, want ik sla het graag regelmatig open, consequent de stukjes van Camps overslaand weliswaar!

  Like

 2. Kerel,

  Hoe kom je er in hemelsnaam bij ‘Noord-Nederlands’ in één en dezelfde zin te noemen als het woord ‘verwaand’? Noorderlingen zijn wellicht wat stug, vaak erg nuchter, maar van verwaandheid heb ik ze nooit kunnen betichten.
  Ik ben benieuwd of dit van horen zeggen heeft of daadwerkelijk een verwaande kwast uit het noorden heeft getroffen.

  Neeva

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s