Rijden met blote voeten

Naar aanleiding van de “Dag van de Schoenmaker” (Ja Huug, je hebt gelijk, het loopt idd. echt de spuigaten uit met die “dagen van de XXX” tegenwoordig) verspreidde de vzw. Schoeninfo (geen verzonnen naam, die mensen heten echt zo!) een belangwekkende persmededeling: “Liefst 80 procent van de Vlaamse vrouwen rijdt met onaangepaste schoenen in de wagen. Bijna 20 procent van de ondervraagde vrouwen verklaarde soms zelfs barrevoets te rijden, terwijl slechts 13 procent een geschikt paar rijschoenen in de wagen heeft liggen.

Dit roept heel wat vragen op:
Bijvoorbeeld: uit welke vergeelde editie van Van Dale halen die schoenmakers hun woordenschat? Barrevoets, dat is toch een woord dat je enkel tegenkomt in verhalen over Middeleeuwse boetetochten naar Santiago de Compostela, niet?
Maar ook: wat is er precies zo erg aan blootvoets te rijden (“zelfs barrevoets”, de schoenlappers laten het klinken of enkel kindermoordenaars nog minder sociaal aangepast zouden zijn)? Ook Imke Dielen vraagt het zich vertwijfeld af “Mag ik nu eindelijk na al de discussies eens een deftige reden waarom blootvoets rijden ZO VERSCHRIKKELIJK onveilig is?”

Ik beken: ik doe het zelf heel regelmatig (rijden met blote voeten, that is). Sinds een paar jaar heb ik immers last van een slapende rechtervoet als ik langer dan 10 minuten aan het stuur zit. Sommige vrienden wijten dit aan een slechte bloedsomloop, of aan een vorderende leeftijd, zelf hou ik mijn zelfbeeld hoog door te bewijzen dat die slapende voeten maar zijn beginnen opduiken toen ik ben beginnen joggen/lopen. De reden doet-er-nu-ook-niet-toe, feit is dat ik als er iets kriebelt aan mijn voet, mijn rechterschoen dadelijk uitgooi en zo verder rij… Zonder problemen tot nu toe. En ook in de zomer rij ik liever met blote voeten dan met (te brede) teva-sandalen. Ben ik dan strafbaar?

De Belgische wegcode zegt: “Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben“. Niks dus over het al dan niet moeten aanhebben van schoenen. Controle hebben, daar gaat het om.

Internationaal is er heel wat verschil in de wetgeving hierrond. In Duitsland was het met FKK-voeten rijden “verboten”, maar sinds kort weer toegelaten. In Frankrijk pieds nus, c’est permis. In Engeland en de VS soms wel, soms niet.

Strafbaar niet dus, maar toch kan het je veel geld kosten als je met blote voeten rijdt: Kijk Uit! stelde het ooit zo: “Het is in de Wegcode niet expliciet verboden om zonder vast schoeisel met een auto te rijden. Maar omdat het bij een ongeval voor discussies kan zorgen, is het toch aanbevolen om vast schoeisel te dragen. … Het is natuurlijk wel mogelijk dat een bestuurder een ongeval veroorzaakt door te rijden zonder vast schoeisel. … In dat geval kan de bestuurder aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Over deze feiten moet een rechter oordelen.“. Je verzekering kan het dus tegen je gebruiken. Terecht?

Bijna alle bronnen zijn het erover eens: blootvoets rijden is héél wat minder erg dan rijden met hoge hakken, of flip-flops, of schoenen met zeer harde zolen. Argumenten om blootvoets rijden toch af te raden? Ik vond er vier:

  • The Driving Standards Agency advises: “We would not recommend driving barefoot because you don’t have the same braking force with bare feet as you do wearing shoes.” Je zou met blote voeten dus niet even krachtig op je rem kunnen gaan staan als mét schoenen… Doubt it.
  • Bij een brand in de motor zouden de bedieningspedalen van de auto snel heet kunnen worden. Met blote voeten ben je dan sneller de pineut dan met een beschermend laagje rubber onder je voeten. Maar er zit toch al rubber op de pedalen?
  • Na een ongeval loop je groot risico je te verwonden als je met blote voeten door het glas en verwrongen blik van een autowrak moet. True, true. Maar dat geldt toch ook voor blote handen, armen, knieën…?
  • Reukhinder.

Vergeleken met de argumenten pro (je voelt de pedalen perfect aan, fris in de zomer, het houdt je wakker tijdens een nachtelijke rit, je hoeft geen extra paar schoenen mee te nemen als je bvb. met hoge hakken wil rondwandelen …) blijft dat toch redelijk in evenwicht. Denk niet dat ik mijn blotevoetengewoonte dus snel zal opgeven.

De schoenmakers zullen het niet graag horen, maar ze waren dus alweer beter bij hun leest gebleven…

Een gedachte over “Rijden met blote voeten

  1. maar mag ik in belgie rijden ,met werkschoenen aan ,in de wagen ,ik heb gehoord dat dit onveilig is indien men een bekleming heeft met de benen na een aanrijding ,omdat de brandweer met spanning dan de auto moet open knippen,en dus met de stalen zolen ,geeft je contact met de masse,,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s