Fiets veilig

Grappig: Ivan Denboom in zijn post “Zoef” : “Al enkele maanden doorkruis ik de stad met een helblauw Hamax-kinderzitje achterop mijn fiets. En sindsdien hoor ik vooral het zachte motorgeluid van een auto die vertraagt, van 4e naar 3e (soms naar 2e) schakelt, wacht tot er geen tegenliggers meer zijn en me dan met een wijde boog passeert. De automobilist kijkt dan even achterom en is dan meestal teleurgesteld als hij of zij enkel een rugzak ziet zitten in het fietsstoeltje. Dus, beste fietser, als uw leven u lief is: koop een kinderzitje, monteer het op uw fiets en u hoeft niet langer met de daver op het lijf rond te fietsen in de stad.

Subjectief gevoel misschien, maar het deed me wel terugdenken aan een studie rond fietshelmen die een tijd geleden heel wat controverse veroorzaakte: Dr. Walker van de universiteit van Bath kwam toen tot de bevinding dat automobilisten minder ruimte geven aan fietsers die een helm dragen dan aan fietsers zonder bescherming: “Dr Ian Walker, a traffic psychologist from the University of Bath, used a bicycle fitted with a computer and an ultrasonic distance sensor to record data from over 2,500 overtaking motorists in Salisbury and Bristol. […] He found that drivers were as much as twice as likely to get particularly close to the bicycle when he was wearing the helmet. Across the board, drivers passed an average of 8.5 cm (3 1/3 inches) closer with the helmet than without“.

Vraag me trouwens af of daarom brommer- en motorrijders niet zo vaak bij ongelukken betrokken zijn. Ze zien er wellicht veel te stoer en veilig uit met hun motorpakken en integraalhelmen, en dus houden automobilisten er niet genoeg rekening mee. Conclusie: alle Hell’s Angels dringend uitdossen in een Harley Davidson balletpakje, alle Ducati-snelheidsduivels in hun blootje op de motor, alle BMW-cruisers in pampers op tocht, alle Vespisti op het zadel in een chirobroek en “hello kitty”-helmpje

3 gedachten over “Fiets veilig

  1. Mijn bevinding is inderdaad nogal tegenstrijdig met die resultaten van dat onderzoek dat enkele weken geleden in het nieuws was.
    Ik denk dat een baby / peuter voor vele automobilisten het ‘summum van kwetsbaarheid’ is en dat men daarvoor graag een uitzondering maakt in rijgedrag.
    Iets oudere fietsers en bromfietsers met fluo-hesjes en flashy helmen zien er misschien wat minder fragiel uit.

    Like

  2. Gewoon een vespa met het Holleeder trimpaket (oma-windscherm + chrome bulbars rondom). Daarnaast een Leren Hell Angels motor jas, en zo een duitse soldaats helm op je kop. Wedden dat automobilisten je met een UBER boog passeren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s