Okkernotenoverschot

Okkernotenoogst

De herfst komt vroeg dit jaar: een maandje vroeger dan gebruikelijk zijn de okkernoten al allemaal van de bomen gevallen. Onze “oogst” is ongeveer dubbel zo groot als vorig jaar, want toen (het eerste jaar dat we hier wonen) stond er maar aan één van de twee notenbomen vruchten, dit jaar deden ze het allebei goed. Wel zijn er bij de vruchten van één van de bomen erg veel die niet helemaal gesloten zijn, en die gaan erg snel schimmelen. Komt wel meer voor in natte zomers, naar ’t schijnt …

Voor degenen die zich afvragen wat de zwarte smurrie is die aan de noten hangt: dit zijn resten van de bolster. Zo zien vers geraapte noten er nu eenmaal uit. Na een badje in een emmer en een paar weken drogen in wind en zon, ziet het er allemaal wat meer uit zoals je ze in de winkel kan vinden.

Ik zie dan ook geen enkel probleem om deze notenberg op te gaan krijgen: hier in huis wonen er al twee ijverige notenkrakers, en ook in de familie geen gebrek aan liefhebbers. Anderen lijken er meer moeite mee te hebben: zo leert een rondje bij de Vlaamse bloggers bijvoorbeeld dat Koen Fillet ten einde raad met zijn nootjes de open haard aansteekt, of dat Gerda
ze in zakjes hangt aan haar poort voor de voorbijgangers die ervan lusten, of dat MissFluffy ze voedert aan haar bonte specht …

Na de melkplassen, boterbergen en andere landbouwoverschotten, lijkt Europa dus nu weer op een okkernotensurplus af te stevenen. Voer voor “De Bedenkers”: maak eens een auto die rondrijdt op notenolie…

3 gedachten over “Okkernotenoverschot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s