Klimoppatroon

klimop in boom

Heel wat bomen in ons bos waren volgegroeid met klimop.
Niet zo’n probleem voor een gezonde boom: klimop is immers geen parasiet, ’t is te zeggen: klimop voedt zich niet met de sappen van de boom, maar gebruikt de boom enkel als klimrek.
Toch kan klimop een boom die het al niet goed doet een serieuze hak zetten: het licht dat de klimop vangt kan niet aan de bladeren van de boom, de boom vangt ook in de winter veel meer wind dan normaal, gewicht aan de takken doet ze makkelijker breken …

Daarom heb ik de klimop in de zwakste bomen van onder doorgezaagd. En een paar maanden later krijg je dit spooky effect…
In de grote gezonde exemplaren laat ik de klimop nog staan: ook dit is immers een erg nuttige plant, want veel insecten en vogels vinden er onderdak. In een bos met klimop zitten naar verluidt ook veel meer padden en kikkers dan in een bos zonder, omdat er voor hen dan ook meer te eten valt.

2 gedachten over “Klimoppatroon

  1. (Een) ware plaag de klimop voor onze bomen!! Als je eens goed om je heen zie je dan niet dat hele bos stroken vol met dit tuig zit. Het is ook niet meer te stoppen. Heb je zelf wel eens n'vogeltje in een boom vol klimop gezien?? Adere insecten vinden tegen woordig genoeg afval van omge trokken ,gezaagde of omgewaaide bomen in de bossen. Er hoeve niet nog meegezonden bomen verdwijnen voor de insecten. Maar niemand die het ziet en zo houden we geen boom meer over!! Het is zo makkelijk toch Zaag maar om!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s